Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024

Μπορεί να τους ακούμε στην τηλεόραση. Μπορεί να τους έχουμε πετύχει στο τραμ. Μπορεί ακόμα και να είναι συγγενείς μας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση και αν συγκαταλέγονται, θεωρώ δεδομένο ότι όλοι οι αναγνώστες αυτού του άρθρου έχουν συναντήσει τουλάχιστον έναν καταστροφολόγο στη ζωή τους. Είναι άτομα τα οποία εξηγούν κάθε γεγονός που δεν υπόκειται στα όρια του ελέγχου μας ως κάποιου είδους συνομωσία με σκοτεινές προθέσεις. Ιδιαίτερα το internet έχει γίνει τόπος λατρείας για συνομωσιολόγους και η πανδημία του Κορωνοϊού έχει αυξήσει τους αριθμούς τους κατά χιλιάδες τους τελευταίους 6 μήνες. Αν και έχουν αναπτυχθεί συνολικά πάνω από 2.500 θεωρίες συνομωσίας για τον Κορωνοϊό κατάφερα να εντοπίσω τις 5 πιο διαδεδομένες. Θα επιχειρήσω να συνοψίσω τις γενικές ιδέες τους, να διασαφηνίσω τους λόγους υπαρξής τους, και να επισημάνω την ανακρίβεια τους:

1. Ο Κορωνοϊός είναι ένα βιολογικό όπλο κινέζικης προέλευσης

 Νοέμβριος 2019, πόλη Γουχάν, Κίνα. Η σατανική κομμουνιστική κινέζικη κυβέρνηση προετοιμάζεται για πόλεμο ενάντια στον ένδοξο, λευκό και τίμιο δυτικό (αμερικάνικο) πολιτισμό με υπέρτατο όπλο τον Covid-19. Ωστόσο, είτε λόγω απροσεξίας είτε σκόπιμα, ο ιός απελευθερώνεται από το μυστικό στρατιωτικό εργαστήριο στην πόλη, έτοιμος να σπείρει την καταστροφή στο πέρασμά του. Κάπως έτσι δικαιολογεί ένα σοκαριστικά μεγάλο πλήθος ανθρώπων τη προέλευση του Κορωνοϊού. Η διασπορά αυτής τις θεωρίας οφείλεται στη βασική πεποίθηση του σύγχρονου ανθρώπου ότι Ανθρωπότητα>Φύση. Με αυτή τη λογική αποκλείεται ένας απλός μικροοργανισμός να μπορεί να κάμψει τον αλύγιστο πολιτισμό μας. Σίγουρα θα πρέπει να είναι τεχνητό, ένα βιολογικό όπλο φτιαγμένο για ανθρώπους από ανθρώπους. Αν και με μια πρώτη ματιά αυτή η θεωρία μοιάζει πιθανή (ακόμα και λογική), χάνει τη συνεκτικότητά της στη στατιστική. Δεδομένου ότι το ποσοστό θνησιμότητας του Κορωνοϊού είναι 0,6%, ο Covid-19 θα ήταν αναποτελεσματικός ως βιολογικό όπλο στην καλύτερη. Συγκρινόμενος με τον Μαύρο Θάνατο ή την Πανούκλα ο Κορωνοϊός είναι αδύναμος και σίγουρα όχι το υπερόπλο της δεύτερης πιο πλούσιας χώρας στον κόσμο.

2. Ο Κορωνοϊός είναι παρενέργεια της εγκατάστασης Δικτύου 5G

 Οι Κινέζοι ξαναεπιτίθενται!!! Πιο συγκεκριμένα, το 5G, το νέο σύστημα διαδικτυακής σύνδεσης, έχει μια  δυστυχή (ή και σκόπιμη) παρενέργεια: μεταδίδει μικροκύματα τα οποία μεταδίδουν τον Κορωνοϊό!! Ένας σατανικός συνδυασμός τεχνολογίας και φύσεως προετοιμάζουν το τέλος του πολιτισμού! Οι τεχνοφοβικές βάσεις αυτής της καταστροφολογίας είναι ξεκάθαρες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο το “κοινό- αποδέκτης” αυτής της συνομωσίας, καθώς αποτελείται κυρίως από νέους. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην εσωτερικοποίηση αυτών που μαθαίνουμε από τους γεροντότερους (δηλαδή από τους πιο ευάλωτους στον Κορωνοϊό): “Η τεχνολογία φταίει για τα πάντα”. Σε καταστάσεις κρίσεων είναι πολύ πιο εύκολο να αποδεχόμαστε προλήψεις στις οποίες υπό κανονικές συνθήκες είμαστε μη δεκτικοί. Κάθε άνθρωπος με στοιχειώδη αντίληψη του τι είναι το internet μπορεί να επισημάνει τα τεχνικά προβλήματα και μειονεκτήματα αυτής της θεωρίας. Επίσης, είναι γελοία υπόθεση από τη στιγμή που πολλά κρούσματα προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες .

3. Ο Κορωνοϊός είναι δικαιολογία για να τσιπαριστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός

 Σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι τα κινητά μας είναι στην πραγματικότητα ο τρόπος με τον οποίο οι κακές κυβερνήσεις μας ελέγχουν, ο Κορωνοϊός θα επιτρέψει άμεση πρόσβαση στο ίδιο μας το μυαλό! Μα πως γίνεται αυτό; Εύκολα, ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της ‘’θεωρίας των chip‘’, καθώς το υποτιθέμενο τεστ για Κορωνοϊό είναι ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθεί ένα μηχάνημα το οποίο θα πάρει τον έλεγχο του εαυτού μας, μετατρέποντας την κοινωνία σε μια άβουλη μαριονέτα η οποία θα ελέγχεται από τον σκοτεινό άρχοντα Bill Gates! Αυτή η ξεκάθαρα υπερβολική από την πρώτη ματιά θεωρία είναι το τελευταίο κρούσμα σε μια ατελείωτη σειρά υποθέσεων για το πώς οι πλούσιοι σκοπεύουν να πάρουν τον έλεγχο του απλού λάου. Η πεποίθηση ότι άτομα τα οποία φθονούμε για τον πλούτο τους-στην προκειμένη περίπτωση, ο Bill Gates-είναι σατανικοί άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να μας επιβάλουν τον έλεγχό τους είναι ιδιαίτερα “καθησυχαστική”, καθώς μας επιτρέπει να βλέπουμε αυτά τα άτομα ως κατώτερα και προσδίδει σε μας τους ίδιους βαρύτητα. Θέλουμε να υπάρχει μια παγκόσμια συνομωσία στην οποία είμαστε το θύμα, καθώς έτσι ελκύουμε την προσοχή στην ύπαρξή μας.

4. Ο Κορωνοϊός είναι το πρώτο στάδιο της αποκάλυψης

 Δεν υπήρξε ποτέ, δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει ίσως, οποιαδήποτε είδους μεγάλη καταστροφή η οποία δεν θα ερμηνευτεί ως θεϊκή τιμωρία. Ο Κορωνοϊός φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση, με περίπου 500 διαφορετικές θεωρίες να καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Η ανθρωπότητα δυσαρέστησε τη “μαμά-θεό” και ο Κορωνοϊός είναι η οργή του. Από τις αφρικανικές σαβάνες εως τις ρυπαρές πόλεις του σήμερα ο άνθρωπος έχει την πεποίθηση ότι δεν ελέγχει το υπερφυσικό. Μια αόρατη για μας δύναμη η οποία έχει την ισχύ να καταστρέψει την καθημερινότητά μας δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο εκτός από μια υπερφυσική ανεξέλεγκτη από τον ορθολογισμό μας δύναμη που μας οδηγεί στο τέλος του κόσμου, σωστά; Δυστυχώς, όχι. Ο Κορωνοϊός δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να ξορκίσουμε με το να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι αλλά κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.

5. Ο Κορωνοϊός είναι μια απάτη

 ‘’Άμα δεν το βλέπω, δεν το αισθάνομαι ή δεν το καταλαβαίνω, τότε δεν υπάρχει’’. Αυτή η φράση περιγράφει μερικώς την ιδεολογία των υποστηρικτών της πιο απλής, αλλά και ταυτοχρόνως πιο σύνθετης θεωρίας για τον Κορωνοϊό: πολύ απλά δεν υπάρχει. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα; Θέατρο, με τους ασθενείς και τους γιατρούς πληρωμένους ηθοποιούς. Οι θάνατοι από την πανδημία; Τυχαίοι ή και δημιουργημένοι σκόπιμα ώστε να διατηρηθεί το ψέμα. Οι σκηνές πανικού σε πολλές χώρες; Hollywood. Η καραντίνα; Ο τρόπος με τον οποίο οι σατανιστές Εβραίοι(το σημάδι που άφησε ο Hitler, καθώς και αιώνες προκατάληψης είναι ακόμα νωπό) θα πάρουν τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι ρίζες αυτής της ξεκάθαρα υπερβολικής θεωρίας βρίσκονται στον αμυντικό οργανισμό της άρνησης. Σε άρνηση βρίσκονται τα άτομα τα οποία δεν μπορούν να αποδεχθούν το γεγονός ότι η απειλή του Κορωνοϊού είναι πραγματική και μέσα στη ζωή μας. Όλες οι υπόλοιπες διασκεδαστικές εξηγήσεις για το “πώς και γιατί¨ οδηγούν σε παραπάνω ψέματα ώστε να μην αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.

 Τελικά, ωστόσο, γιατί οι άνθρωποι δημιουργούν ή πιστεύουν θεωρίες συνομωσίας; Όλοι μας, ακόμα και οι ίδιοι οι καταστροφολόγοι (για αυτούς συνομωσίες είναι αυτά τα οποία οι άλλοι αποκαλούν πραγματικότητα) έχουμε κάνει αυτή την ερώτηση. Ένα σενάριο καλού εναντίον κακού, στην προκειμένη περίπτωση απλοί πολίτες εναντίον Κινέζων/Bill Gates/Εβραίων, είναι δελεαστικό να το πιστέψουμε γιατί είναι απλό, κατανοητό, και για αρκετούς λογικοφανές. Η επικινδυνότητα ωστόσο σε αυτές τις υπεραπλουστευμένες ερμηνείες του κόσμου εμφανίζεται όταν αποκτούν διαστάσεις εμμονικής προσκόλλησης. Όταν όμως οι άνθρωποι δε φοράνε μάσκα ή δεν κρατάνε αποστάσεις επειδή ο Κορωνοϊός είναι “εξωγήινη επίθεση”, έρχεται η ώρα της……. προσγείωσης στη λογική.

Αφήστε μια απάντηση