Μιτοχονδριακό DNA ”Πατρικής” Προέλευσης;

Μιτοχόνδριο

Μιτοχόνδριο

Μιτοχόνδρια, όπως πολλοί ξέρουμε αποτελούν το εργοστάσιο ενέργειας όλων των ευκαρυωτικών οργανισμών.

Αυτά τα μικρά οργανίδια έχουν μια ιδιομορφία. Τα μιτοχόνδρια ξεκίνησαν ως αυτόνομα κύτταρα στον κόσμο των μονοκύτταρων οργανισμών κι έτσι περιείχαν τις δικές τους γενετικές πληροφορίες (σε μορφή DNA), τις δικές τους  πρωτεΐνες κ.λ.π. Στην εξελικτική πορεία που ακολούθησαν ανέπτυξαν συμβιωτικές σχέσεις με άλλα κύτταρα κι έτσι σήμερα θεωρούνται ημιαυτόνομα οργανίδια πολυκυττάρων οργανισμών. Αυτό σημαίνει πως ακόμη διαθέτουν το δικό τους ξεχωριστό DNA και συνθέτουν δικές τους πρωτεΐνες.

Υπάρχει όμως ακόμη μια ιδιαιτερότητα αυτών των οργανιδίων· η κληρονόμησή τους. Οι επιστήμονες πίστευαν εδώ και καιρό ότι τα παιδιά κληρονομούσαν τα μιτοχόνδρια αποκλειστικά από τις μητέρες τους, αφού τα μιτοχόνδρια από το σπέρμα του πατέρα συνήθως καταστρέφονταν μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Μιτοχόνδριο
Μιτοχόνδριο

Νέες έρευνες έχουν σπάσει τον κανόνα ότι το μιτοχονδρακό DNA κληρονομείται μόνο από τη μητέρα καθώς σε κάποια άτομα βρέθηκαν μιτοχόνδρια που είχαν προέλθει από τον πατέρα τους. Κάποιοι μπαμπάδες έχουν σπάσει έναν γενετικό κανόνα του βιβλίου. Άντρες σε τρεις μη συγγενείς οικογένειες πέρασαν τα μιτοχόνδρια στα παιδιά τους, αναφέρουν ερευνητές.

Η κλινική Atwal στο Jacksonville των Ηνωμένων Πολιτειών βρήκε κατά την διάρκεια ελέγχου ασθένειας των μιτοχονδρίων σε έμβρυο DNA που ”ταίριαζε” με εκείνο του πατέρα. Ο Dr. Paldeep Atwal υπεύθυνος της κλινικής καχύποπτος ως ήταν επανέλαβε το πείραμα σε 17 άτομα από 3 μη συγγενικές οικογένειες και βρήκε παρόμοια αποτελέσματα

λέει ο μιτοχονδριακός γενετιστής Douglas Wallace, επικεφαλής του Κέντρου Μιτοχονδριακής και Επιγονιδιακής Ιατρικής στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας.

Σκεφτήκαμε: «Τι συμβαίνει εδώ;»

ATWAL

Είναι μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, αλλά δεν εκπλήσσομαι

SOPHIE BRETON

Όντως δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη καθώς προηγούμενες μελέτες σε φυτά και άλλα ζώα έδειξαν ότι τα αρσενικά μεταδίδουν μερικές φορές τα μιτοχόνδρια. Επίσης,σε μια ανθρώπινη περίπτωση, οι ερευνητές βρήκαν το μιτοχονδριακό DNA του πατέρα στα μυϊκά κύτταρα ενός ανθρώπου, αλλά οι επιστήμονες αμφισβήτησαν εάν το εύρημα ήταν τεχνική δυσλειτουργία ή μόλυνση.

Κλείνοντας προς το παρόν οι συνέπειες αυτής της κληρνόμησης ακόμη παραμένουν μυστήριο.

–Stefanos_P

Αφήστε μια απάντηση