“Δεσμευμένοι” στον κόσμο της ελευθερίας
Πολλοί υποστηρίζουν πως ζούμε στην καλύτερη εποχή που υπήρξε ποτέ. Μας δίνονται πια δυνατότητες που δεν μπορούσαμε καν να διανοηθούμε ότι θα υπήρχαν. Αδιαμφισβήτητα, η τεχνολογική επανάσταση έχει φέρει τα πάνω- κάτω. Στην τσέπη μας έχουμε ένα εργαλείο με το οποίο μπορούμε να συνδεθούμε οποτεδήποτε, οπουδήποτε με οποιονδήποτε. Είναι μια θύρα προς την εικονική πραγματικότητα. Σαφώς όμως είμαστε και ελεύθεροι! Χρησιμοποιούμε όποτε θέλουμε τα ηλεκτρονικά μέσα. Μήπως όμως όλη αυτή η ελευθερία έχει μετατραπεί σε αυτοϋποδούλωση;
Αυτή τη στιγμή φαντάζομαι πόσο μπερδεμένοι μπορεί να είστε από όλους αυτούς τους συνειρμούς. Ποια να ήταν η αφορμή όλων αυτών των στοχασμών; Πρόσφατα παρακολούθησα ένα ντοκιμαντέρ τυχαία που μιλούσε για το πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελέγχουν την ζωή μας. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ λοιπόν έγινε το εξής πείραμα: Πήραν σε μια αίθουσα μια κοπέλα, άφησαν το κινητό της στο τραπέζι και ταυτόχρονα της έκαναν μετρήσεις ποσοστού του άγχους της όσο αυτή έβλεπε ένα εκπαιδευτικό βίντεο. Όταν έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό της, το ποσοστό του άγχους της αυξήθηκε ραγδαία και η προσοχή της αποσπάστηκε.
Είναι πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός ότι για κάθε μήνυμα που λαμβάνουμε στο κινητό μας, αυξάνεται το άγχος μας. Γιατί να γίνεται κάτι τέτοιο όμως; Η απάντηση είναι απλή. Θέλουμε να είμαστε συνεχώς ενημερωμένοι. Από τη φύση μας έχουμε περιέργεια και όλη αυτή αποδίδεται στο κινητό μας και στις ειδοποιήσεις μας. Θέλουμε να ξέρουμε τι περιέχει κάθε ειδοποίηση, ειδάλλως δεν θα μπορούμε να είμαστε συγκεντρωμένοι.
Για ποιο λόγο να μας ελκύουν τόσο όμως τα μέσα ενημέρωσης; Στο ίδιο ντοκιμαντέρ, υπάλληλοι των μεγαλύτερων εταιριών κοινωνικής δικτύωσης απάντησαν πως τα φανταχτερά χρώματα, ο σχεδιασμός τους κ.α. είναι παράγοντες που μας ωθούν στο να θέλουμε να είμαστε συνέχεια στα ηλεκτρονικά μέσα. Το παράλογο και ταυτοχρόνως μυστήριο είναι το εξής: κανένας δεν ομολόγησε αν τα μέσα δημιουργήθηκαν εξ αρχής για να ελκύουν τους νέους ή για να τους βοηθήσουν να ενωθούν μεταξύ τους. Εν τέλει τα μέσα μας ενώνουν ή μας κάνουν να είμαστε εξαρτημένα σε αυτά και κατά συνέπεια υποδουλωμένοι; Εμείς οι ίδιοι πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο στη ζωή μας. Για να μην μακρηγορώ θα ήθελα να κλείσω με το εξής: ειδικά αυτή την περίοδο, λόγω της καραντίνας, είμαστε εκτεθειμένοι σε μια οθόνη πολλές ώρες. Την επόμενη φορά που θα πάτε να ανοίξτε το κινητό σας, κάντε το εξής ερώτημα στον εαυτό σας: «Για ποιο λόγο πραγματικά θέλω να το ανοίξω;»