Θα εγκαινιάσουμε τη γριφομάνια με ένα κλασσικό αλλά και ενδιαφέρον πρόβλημα! Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη γριφομάνια πατήστε εδώ.

Εκφώνηση:

Στο λύκειο της Ευαγγελικής υπάρχουν ν παιδιά που θέλουν να πάνε πολυήμερη εκδρομή. Ο σύλλογος διδασκόντων θα τους επιτρέψει να πάνε εκδρομή αν και μόνο αν περάσουν πρώτα από μία απλή δοκιμασία. Τα παιδιά θα στοιχηθούν στο προαύλιο του σχολείου σε μία ευθεία γραμμή φορώντας άσπρες ή μαύρες μπλούζες εκδρομής. Το κάθε παιδί μπορεί να δει μόνο τις μπλούζες των μπροστινών του (δηλαδή όχι την δική του!). Ξεκινώντας από τον τελευταίο μαθητή (αυτόν που βλέπει όλες τις μπλούζες εκτός από τη δική του) και προχωρώντας με τη σειρά προς τον πρώτο (αυτόν που δεν βλέπει καμία μπλούζα), το κάθε παιδί καλείται να «μαντέψει» το χρώμα της μπλούζας του. Τα παιδιά θα περάσουν τη δοκιμασία αν κάνουν το πολύ 1 λάθος συνολικά. Τα παιδιά κάνουν συνέλευση πριν τη δοκιμασία στο αμφιθέατρο του σχολείου. Επειδή όλοι θέλουν να πάνε στην εκδρομή πολύ, τα παιδιά δεν θα διακινδυνεύσουν να κλέψουν με οποιονδήποτε τρόπο. Ως μαθητής, είναι καθήκον σου να σκεφτείς μία στρατηγική νίκης και να την προτείνεις στη συνέλευση.

Καλή διασκέδαση!

Λύση:

Τα παιδιά κατέλειξαν στην παρακάτω στρατηγική:
Αρχικά ο τελευταίος μαθητής θα μετρήσει τον αριθμό των μαύρων μπλουζών των μπροστινών του και αν αυτός είναι περιττός θα πει ότι η μπλούζα του είναι μαύρη, αλλιώς άσπρη. Συνεπώς, ο επόμενος μαθητής θα γνωρίζει αν ο αριθμός των μαύρων μπλουζών των μπροστινών του και του ίδιου είναι περιττός ή άρτιος και μετρώντας τις μαύρες μπλούζες των μπροστινών του μπορεί να βρεί το δικό του χρώμα. Συνεχίζοντας με την ίδια λογική, ο κάθε μαθητής θα γνωρίζει αν ο αριθμός των μαύρων μπλουζών των μπροστινών του και του ίδιου είναι περιττός ή άρτιος, με βάση τις απαντήσεις των προηγούμενων, άρα θα μπορεί να βρει και το δικό του χρώμα.
Με αυτή τη στρατηγική (και αν βέβαια είναι όλοι προσεχτικοί), τα παιδιά θα κάνουν 1 λάθος στη χειρότερη περίπτωση (για το χρώμα του τελευταίου μαθητή) και θα μπορέσουν τελικά να πάνε εκδρομή!

–evpipis

Αφήστε μια απάντηση