Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΥΠΡΟΥ

Το σχολείο μας ήδη από το 2021 ξεκίνησε συνεργασία με το Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας με στόχο τη σύναψη αμφικτυονίας που θα περιλαμβάνει ιστορικά ελληνόφωνα σχολεία. Οι σκοποί αυτής της δράσης είναι τα σχολεία μας: α) Να αλληλεπιδράσουν και να αναπτύξουν γόνιμο διάλογο και δράσεις για την διερεύνηση της ιστορικής τους ταυτότητας και διαδρομής μέσα στο χρόνο, μέσα στο αντίστοιχο πλαίσιο της ιστορικής διαδρομής του Ελληνισμού. β) Να μεταλαμπαδεύσουν την παραπάνω αυτή γνώση και στους μαθητές/τριες τους. γ) Με αφετηρία το παρελθόν, να ανακαλύψουν του συνδετικούς κρίκους που μας ενώνουν και σηματοδοτούν το παρόν μας αλλά και θα αποτελούν γνώμονα πνευματικής ανέλιξης στο μέλλον. δ) Να σφυρηλατήσουν στενούς δεσμούς αμοιβαίας δημιουργικής πορείας και να αναδείξουν μέσα από ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες την πολιτισμική μας κληρονομιά και την ιδιοπροσωπία των σχολείων μας, ενθαρρύνοντας το συνεργατικό πνεύμα των μαθητών μας. ε) Να ενισχύσουν τον εξωστρεφή χαρακτήρα τους.

Στις 18 Φεβρουαρίου με ομάδα μαθητών μας από τη Β΄τάξη επισκεφθήκαμε την μεγαλόνησο και ήρθαμε σε επικοινωνία με την εκπαιδευτική κοινότητα του Παγκύπριου Γυμνασίου. Στην εκπαιδευτική μας εκδρομή είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε σημαντικά ιστορικά αλλά και πολιτιστικά κέντρα του ελληνισμού στην Κύπρο. Οι μαθητές μας αντιμετώπισαν την ιστορία όχι απλώς ως διαδικασία αποθήκευσης πληροφοριών για παρελθόντα γεγονότα αλλά μέσα από την οπτική μιας βιωματικής και ζωντανής στο παρόν συνθήκης. Η μεγαλόνησος με την παρουσία των καθηλωτικών για τον επισκέπτη ναών της, τροφοδότησε το συναίσθημα αλλά παράλληλα εμπλούτισε και το γνωστικό πεδίο των μαθητών μας. Η επίσκεψή μας στη Δερύνεια, η θέαση της Αμμοχώστου και η ξενάγηση στα «Φυλακισμένα Μνήματα» με τη συνδρομή του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας κυρίου Πέτρου Παπαπολυβίου, ενεργοποίησαν την κριτική σκέψη των μαθητών και τους πρόσφεραν τη δυνατότητα να προβληματιστούν και να συζητήσουν για την ιδιότυπη κατάσταση που επικρατεί στο νησί και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική του διαδρομή.

Η επικοινωνία μας με τον Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Νέας Ἰουστινιανῆς καὶ πάσης Κύπρου κ. κ. Γεώργιο υπήρξε ιδιαίτερα επωφελής για τα παιδιά του σχολείου μας καθώς είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ευαισθητοποιηθούν σε καίρια θέματα της παρελθούσης αλλά και σύγχρονης ζωής του ελληνισμού.

Η επίσκεψή μας στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, η εξαιρετική ξενάγηση στους χώρους των μουσείων του όπως επίσης και στους χώρους της Αρχιεπισκοπής συνέδραμαν στην έναρξη της σφυρηλάτησης ισχυρών πνευματικών δεσμών ανάμεσα στα σχολεία μας. Η αλληλεπίδραση των μαθητών μας με την εκπαιδευτική κοινότητα του Παγκύπριου Γυμνασίου υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμη καθώς αναπτύχθηκαν αμοιβαίες σχέσεις αλληλοεκτίμησης και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την κοινή δημιουργική πορεία μας στο μέλλον.

Οι μαθητές μας που έλαβαν μέρος είναι

Α/ΑΟνοματεπώνυμο ΣυμμετέχονταΠατρώνυμο Τμήμα
1Ιωακειμίδης ΠαντελήςΔημήτριοςΒ3
2Καμπάδαης ΈκτοραςΣταύροςΒ3
3Μπεζιργιαννίδης Χρήστος ΒασίλειοςΒ3
4Νικηφοράκης Δημήτριος Παύλος Β3
5Νικολόπουλος ΘεμιστοκλήςΝικόλαος Β3
6Οικονομόπουλος Ιωάννης-ΣτυλιανόςΠαναγιώτηςΒ3
7Οικονόμου Μαρία-Γαλήνη ΑριστείδηςΒ3
Πατριανάκος Πέτρος ΒασίλειοςΒ3
Σαββαΐδης ΦίλιπποςΑλέξανδροςΒ3
10 Σαρτζετάκης Εμμανουήλ Κωνσταντίνος Β3
11 Σαρχουσούδης ΘεμιστοκλήςΑπόστολος Β3
12Σκουλάξενος Ελευθέριος ΔημήτριοςΒ3
13Σοφούλης Σπυρίδων ΝικόλαοςΒ3
14Χριστοπούλου Αγάπη Γεώργιος Β3
15Χρυσάγη Αθηνά ΚωνσταντίνοςΒ3
16Ψύχα Σόνια Παναγιώτης Β3
17Ψωμάς Στυλιανός Ξενοφών Β3

Υπεύθυνοι της διασχολικής δράσης και της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν οι εκπαιδευτικοί: Φανίδης Χρήστος (ΠΕ04.01) Διευθυντής Πρότυπου ΓΕΛ Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και Τσαχτσαρλή Αικατερίνη (ΠΕ02).