Πρόταση βιβλίου: Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε
«Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε» είναι μυθιστόρημα του 2009 που γράφτηκε από τον Σουηδό συγγραφέα και δημοσιογράφο Γιούνας Γιούνασον και έχει πωληθεί σε πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα, σε σχεδόν 50 χώρες, ενώ γυρίστηκε και ομώνυμη ταινία το 2013.
Πρόκειται για τα απομνημονεύματα ενός 100χρονου ανθρώπου, του Άλαν Κάρλσον, ο οποίος λίγες μόλις ώρες πριν να γιορτάσει τα 100ά του γενέθλια στο τοπικό γηροκομείο, αποφασίζει να βάλει τις παντόφλες του και να πηδήξει από το παράθυρο, ξεφεύγοντας από τα αυστηρά πλαίσια και ωράρια που τον περιόριζαν και ξεκινώντας ένα ταξίδι, κατά πάσα πιθανότητα το τελευταίο του. Και ξέροντάς το αυτό, δεν σκοπεύει να το αφήσει να πάει χαμένο.
Ένας άνθρωπος στα βαθιά γεράματα, ο οποίος έχει γνωρίσει την ζωή από όλες της τις πλευρές, έχει συμμετάσχει στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και έχει μοιραστεί γεύματα με κάποιες από τις πιο επιβλητικές προσωπικότητες της ιστορίας χαράζει πορεία προς το άγνωστο ενώ η μισή αστυνομική δύναμη της χώρας και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τον αναζητούν απεγνωσμένα. Στον δρόμο του θα βρεθούν ενδιαφέροντες άνθρωποι, τους οποίους θα καταφέρει να κρατήσει κοντά του παρ’ όλο που δεν έχουν κανένα κοινό με αυτόν, εγκληματίες που θέλουν να τον βλάψουν, βαλίτσες γεμάτες χρήματα και ένας ελέφαντας. Ταιριάζει στα αλήθεια ο Άλαν Κάρλσον στο προφίλ του φιλήσυχου και αθώου υπεραιωνόβιου με το οποίο όλοι τον έχουν ταυτίσει ή το σκοτεινό παρελθόν του θα σταθεί εμπόδιο στο φαινομενικά βραχύ μέλλον του;
Ένα βαθύτατα ανθρώπινο βιβλίο, ύμνος στην ομορφιά της κάθε στιγμής, που ανατρέπει τα δεδομένα για το τι θεωρείται ηθικό και τι όχι. Ο συγγραφέας φαίνεται να έχει επιτύχει το ακατόρθωτο, συνδυάζοντας λιτό, καθημερινό χιούμορ με αιματηρά ιστορικά γεγονότα και συγκρούσεις, βλέποντας τον κόσμο από μια διαφορετική σκοπιά, αυτή της απλότητας και του πάθους τού να ζεις την κάθε στιγμή. Στο κάτω κάτω, όπως ανέφερε και ο ίδιος σε συνέντευξή του, «Το νόημα της ζωής είναι να μην φοβάσαι τον θάνατο όταν έρθει. Και αυτοί που τον φοβούνται, είναι εκείνοι που δεν έζησαν πραγματικά όταν είχαν την ευκαιρία».
Ο ιδιοφυής τρόπος γραφής που χαρακτηρίζει το εν λόγω μυθιστόρημα είναι το στοιχείο που το κάνει πραγματικό αριστούργημα για ορισμένους, ενώ ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας ζωγραφίζει με τις λέξεις αυτό που το καθιστά ελκυστικό για κάποιους άλλους. Όπως και να έχει, το βιβλίο αυτό κατάφερε να αγγίξει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και σε προσωπικό επίπεδο το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους, ανά διαστήματα, έχουν την επιθυμία να πηδήξουν από το παράθυρο και να εξαφανιστούν.