Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024

Μαθητές ονειρεύονται τον Ορίζοντα

Ομαδική φωτογραφία μελών.

Ομάδα Orion

Τη φράση “Sky is the limit” προσπαθούν να καταρρίψουν με κάθε τρόπο οι μαθητές του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Κι αυτό γιατί οι μαθητές θα επιχειρήσουν να “εκτοξεύσουν” τα όνειρα τους στο Διάστημα

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Η ομάδα CanSat, του σχολείου μας, Orion, έχει επιλεγεί να είναι μια από τις 10 εφηβικές ομάδες που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό CanSat In Greece. Τα μέλοι της ομάδας, εκτός από το να μελετάνε και να προετοιμάζονται για τις εξετάσεις τους, αφιερώνουν πολλές ώρες κάθε εβδομάδα για την κατασκευή ενός δορυφόρου στο μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού. Ο στόχος τους είναι να φτιάξουν έναν δορυφόρο ο οποίος θα εκτοξευθεί σε ύψος 1 χιλιομέτρου και, κατα την κάθοδό του, θα εκτελέσει μια συγκεκριμένη αποστολή.

Όλα τα μέλη της ομάδας μοιράζονται ένα κοινό ενδιαφέρον για την μηχανική, τον προγραμματισμό, την ηλεκτρολογία, την εξερεύνηση του διαστήματος κ.τ.λ. και θα ήθελαν να σπουδάσουν ή να δουλέψουν σε κάποιο σχετικό τομέα.

Είμαι πολύ περήφανος, καθως οι μαθητές μου δουλεύουν πολύ σκληρά. Μαθαίνουν να θέτουν στόχους, να τηρούν τις προθεσμίες και να συνεργάζονται. Μαθαίνουν πολλά πράγματα για την μηχανολογία, την ηλεκτρολογία και τον προγραμματισμό. Αυτό είναι το νόημα της εκπαίδευσης STEM σε υψηλό επίπεδο και τους ευχαριστώ που αφιερώνουν τον χρόνο τους. Είναι οι μηχανικοί και οι επιστήμονες της γενιάς τους.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Τις προηγούμενες δύο χρονιές, στους διαγωνισμούς CanSat In Greece 2017 και 2018, η ομάδα μέσω της σκληρής δουλειάς της κατάφερε να κερδίσει την 2η θέση. Φέτος, ελπίζουν πως μέσω πιο σκληρής δουλειάς και μαθαίνοντας από τα λάθη τους θα μπορέσουν να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα και να κατακτήσουν την πρώτη θέση. Εάν βγουν πρώτοι, θα προχωρήσουν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού, στην οποία διαγωνίζονται οι ομάδες που προκρίθηκαν από κάθε χώρα της Ευρώπης.

Τηλεδιάσκεψη με τον Κύριο Conrad Wolfram
Τηλεδιάσκεψη με τον Βρετανό μαθηματικό Conrad Wolfram

Πρόσφατα, ο Βρετανός τεχνολόγος, μαθηματικός και επιχειρηματίας Conrad Wolfram μετά την γνωριμία με ένα από τα μέλη της ομάδας στο πλαίσιο μιας συνεδρίασης του στην Ελλάδα, έδειξε ενδιαφέρον στην δουλειά των παιδιών για τον διαγωνισμό. Αφού αντάλλαξαν στοιχεία επικοινωνίας, ήρθαν σε επαφή και τον πληροφόρησαν για την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Αυτός, τους πρόσφερε μερικές συμβουλές και είπε πως θα έρχονταν ξανά σε επαφή εάν έβρισκε κάτι χρήσιμο για την ομάδα.

Το CanSat, ένας πολύ απαιτητικός διαγωνισμός, έχει ως κύρια πρόκληση η ομάδες να καταφέρουν να βάλουν όλα τα απαραίτητα για έναν δορυφόρο συστήματα, όπως οι αισθητήρες και το σύστημα τηλεπικοινωνίας, μέσα σε έναν πολύ μικρό χώρο, όχι μεγαλύτερο από ένα κουτί αναψυκτικού. Ο δορυφόρος θα εκτοξευθεί σε ύψος περίπου ενός χιλιομέτρου και θα πάρει διάφορες μετρήσεις, όπως θερμοκρασία, πίεση, ένταση μαγνητικού πεδίου κ.α. Υστερα θα πρέπει να προσγειωθεί με ασφάλεια, έτσι είναι εξοπλισμένος με αλεξίπτωτο.

Το διάστημα, η Μηχανική και η Τεχνολογία μου αρέσουν πολύ και θέλω να ασχοληθώ με αυτά στο μέλλον. Σκοπεύω να σπουδάσω Πληροφορική και θα ήθελα να καταλήξω με ένα μεταπτυχιακό στην Αεροδιαστημική.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΘΗΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ 2018-19

Θα ήθελα να σπουδάσω Πληροφορική και θα ήθελα να καταλήξω με ένα μεταπτυχιακό στην Αεροδιαστημική.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ, ΜΑΘΗΤΗΣ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ 2018-19

Η ομάδα παρόλα αυτά δεν γίνεται καλύτερη μαθαίνοντας μόνο από τα λάθη της αλλα βρίσκει και πρωτότυπες ιδέες. Για τον φετινό διαγωνισμό, θα χρησιμοποιήσουν ένα αερόφρενο, για να βοηθήσει στην σταθεροποίηση του δορυφόρου. Ο δορυφόρος τους έχει μια κάμερα για να παίρνει φωτογραφίες του εδάφους κατα την διάρκεια της πτώσης και η σταθεροποίηση που προσφέρει το αερόφρενο είναι σημαντική για την καλή ποιότητα των φωτογραφιών. Ο σχεδιασμός του όμως είναι δύσκολος, καθώς το παραμικρό λάθος θα μπορούσε να έχει μεγάλες συνέπειες. Επίσης, είναι κάτι που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στον διαγωνισμό.

Το καινούργιο σύστημα αερόφρενου είναι μεγάλη πρόκληση. Δεν το έχουμε δει να εφαρμόζεται.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ, ΜΑΘΗΤΗΣ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ 2018-19

Τέλος, εκτός από τις τεχνικές δυσκολίες, ένα άλλο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η ομάδα είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Οι αισθητήρες, τα υλικά για τον δορυφόρο και οι κεραίες που θα χρησιμοποιηθούν είναι αρκετά ακριβές. Παρόλο που έχουν λάβει χορηγίες από μερικές εταιρείες, χρειάζεται ακόμα να πληρώνουν μόνοι τους ένα μέρος του ποσού.

–Richard Bariampa

–Δανάη Βελή

–Διονύσιος Αγγελόπουλος

Αφήστε μια απάντηση